keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Mistä nuoret metsäalalle kiinnostumaan?


Se onkin ilmeisen hyvä kysymys. Sitä on tullut tässä pohdittua viimeisen 1,5 vuoden aikana muutamaankin otteeseen. Metsässä on aina ollut töitä ja se on ollut ja varmasti jatkossakin tulee olemaan lähes varma työpaikka. Sieltä harvemmin valmistutaan kortistoon, mikäli vähänkään on mielenkiintoa tehdä töitä ja tienata yleensä jopa ihan hyvätkin ansiot. Töitä on aina istutus vaiheesta raivauksen kautta koneenkuljettajan töihin. Siinä on muutama sellainen kivijalka, mistä varmasti saa hyvät tienestit jos on tekevää tyyppiä.Aina kun metsäalan konepuoli tai muu nostetaan uutisissa ja mediassa esille niin puhutaan työvoimapulasta. Totta se suurimmalta osin onkin, mutta joka kerta tuntuu ongelmana olevan se, ettei tekijöitä löydy ei niinkään se, että työmaita ei olisi.

Mikä siinä sitten on, ettei nuorisoa saada innostumaan ja kiinnostumaan metsäalasta? Sitä varmasti moni koulutuksen järjestäjä pohtii ja on yrittänyt keksiä keinoja millä saataisiin koulutukseen lisää houkuttelevuutta. Faktahan on se, että varsinaisesti se ei mitään siistiä sisätyötä ole. En koe, että edes insinööritasolla tulisi puhua varsinaisesti sisätyöstä, vaikka se osittain sitä onkin, mutta kyllä siihen vahvasti liittyy ja mielestäni jatkossakin tullee kuulua luonnossa sekä ulkona liikkuminen kelistä huolimatta. Toki se ei kaikille sovi, eikä niin pidä ollakaan.

Kyllähän se joskus harmittaa kun olet metsäkoneen puikoissa ja on 20 astetta pakkasta, pimeää, hieman väsyttääkin ja sitten se kone päättää hakkuupäästä luovuttaa hydrauli-öljynsä ulos.  Se ketuttaa sen hetken, mutta eipä ole minun 15 vuoden työuralla vastaan työmaata, mihin ihan oikeasti olisi JOKA aamu ollut kiva mennä. Mutta mikä voittaja fiilis sitten onkaan, kun sen saa korjattua ja pääsee lämpimään hyttiin jatkamaan tätä yhtä mahtavimmista ammateista. Sitten on taas päiviä kun tuntuu, että kaikki toimii upeasti, ei letkurikkoja, eikä muitakaan ongelmia. On se 20 astetta pakkasta ja jostain pilven takaa sydäntalvella aurinko käy parin tunnin verran kurkistamassa ja maisemat on huikeat. Sillon jälleen kerran muistaa sen miksi siitä työstä niin tykkää.

Osassa yhteismetsissä sekä muilla metsäalan työnantajilla on yhteisesti sovittu kokouksissa, että käytetään omia paikallisia tekijöitä mahdollisuuksien mukaan. Valitettavasti jossain on myös jouduttu joko pakon edessä tai halvemman työvoiman takia turvautumaan ulkomaiseen, yleensä itä -eurooppalaisiin työntekijöihin. Itsellä ei kokemus pintaa sen kummemmin ole työnjäljestä tai muusta, mutta nämä tekijät sieltä yleensä takaa löytyvät. Varsinkin taimien istutus tuntuu olevan työvaihe, mihin ei tunnu löytyvän halukkaita kotimaisia tekijöitä. Sinällään helppo työvaihe ja varmasti nuorelle olisi myöskin rahakas ja opettavainen työmaa, sillä parhaimmassa tapauksessa hyödyt siitä ovat suuret. Saadaan työllistettyä nuori, hän oppii siinä samalla metsässä ja luonnossa liikkumista sekä maksaa vero eurot SUOMEEN. Hyödyttää siis jokaista meistä.

Mun mielestä jokaisen päättäjän myös siellä arkadianmäellä tulisi katsoa peiliin. Koulutukseen ja muuhun on lupailtu vaikka kuinka ja kauvan rahaa, mutta eipä ole täällä suorittavalla tasolla näkynyt. Oppilaitoksilla tulisi olla käytössään ehdottomasti paras ja uusin teknologia mm. metsäkoneissa, koska se parantaa huomattavasti työn –ja oppimisen laatua sekä mielenkiintoa. Todellisuus on kuitenkin hieman toisenlainen. Vanhat koneet joilla oppilaitokset yrittävät tehdä varmasti parhaansa kouluttaakseen uusia oman alansa superosaajia ja vaikka esimerkki on metsäalalta, niin varmasti koskee ihan jokaista käytännön alaa. Nuorison keskuudessa jos sana kiirii huonoista ja rikkinäisistä vanhoista laitteista, niin se vähentää huomattavasti kiinnostusta jos mikään ei toimi. Jossain kohden vaan vissiin valitettavasti unohdettiin se koulutukseen suunnatun rahan tarpeellisuus ja se, että siihen ei riitä vuosi tai kaksi, vaan se on sijoitus huomattavasti pidemmälle aikavälille.

Yritin tutustua portaaliin metsäopetus.fi mutta he taitavat olla luovuttaneet, koska sivut ovat päivätty 2012 viimeksi. En tiedä oliko vain joku hanke, vai mikä tässä oli taustalla, mutta ideana tämä oli loistava. Sieltä löytyi tietoa ammatillisesta ja korkeamman asteen metsäopetuksesta ja ohjeet hakeutua koulutukseen.

Kirjoitin tämän siksi, koska taas kohta on tammikuu ja se on jälleen se hetki, kun nuoret hakevat koulutukseen ja suunnittelevat tulevaisuuttaan. Nyt olisi jälleen metsäalalla se iskun ja näytön paikka. Koska meillähän koulutetaan huippuosaajia ja tehdään niitä ”muailman parhaita mettäkoneita”. Merkistä riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Korona ( et meitä nujerra )

Otsikko löytyi luonnostaan kuunnellessa hovimuusikko Ilkan biisiä Suplasta. Elämä on kuin suklaarasia. Koskaan ei voi tietää mitä saa. ...